musenet

MuseNet: Crear cançons amb intel·ligència artificial ara és possible

Redactado por: Jesus
Fecha de publicación: 4 setembre, 2019

Des de fa diverses dècades, l’ésser humà ha desenvolupat una nova tecnologia que, mitjançant algoritme, tracta d’imitar els processos mentals del nostre propi cervell. L’anomenada intel·ligència artificial està començant ja a arribar a tots els racons de la planeta, especialment a través de màquines, dispositius i electrodomèstics que, gràcies a la seva capacitat per “pensar”, han aconseguit generar millors condicions per al desenvolupament de les seves tasques. Ara, la intel·ligència artificial ens ajuda a trobar aparcament, a recordar totes les nostres cites o a triar la pel·lícula que volem veure.

Però també hi ha un ús molt més sorprenent, i és que algunes investigadors ja es van interessar per la capacitat d’aquest tipus d’intel·ligències artificials a l’hora de crear art, com a literatura o música. Basant-se en una gran base de dades amb milers de fitxers midi en què hi havia tot tipus de cançons, la intel·ligència artificial d’el projecte Musenet ha aconseguit crear diferents fragments de temes de tots els estils, organitzant harmonies i patrons per donar lloc a aquests modes musicals que a la fi i al el cap són el resultat dels càlculs i algoritmes d’aquests programes.

musenet3

Prova Musenet línia

Muse.net és un dels més interessants i curiosos projectes relacionats amb la Intel·ligència Artificial i l’art, ja que no es busca simplement utilitzar algoritmes predictius per saber de quina cançó es tracta, o ajudar-nos a triar el tipus d’estil o ritme que volem per al nostre tema. Gràcies a un revolucionari sistema d’intel·ligència basat en l’escolta i l’anàlisi d’un munt de cançons populars, Muse.net és capaç de crear cançons completes i peces musicals de fins a quatre minuts, de vegades bastant complexes, sortides de la pròpia concepció de la màquina.

Estem parlant de l’albor d’una nova era en la qual una intel·ligència artificial programada per a això no només repeteix certs ordres per als que ha estat preparada, sinó que va aprenent i evolucionant segons escolta més música i també segons la vagi creant, tal com ho fa qualsevol ésser humà. Arribarà el moment en què la creativitat d’una intel·ligència artificial serà més gran que la de qualsevol de nosaltres? Què passa amb aquest ingredient d’emoció i sentiment que sempre va acompanyant a qualsevol peça que ens fa sentir alguna cosa? ¿Pot sortir una peça emocionant d’una freda màquina?

Generar cançons originals en segons

El que ens proposa Muse.net és tan interessant com aterridor, d’alguna manera, perquè estem entenent que les màquines amb intel·ligència artificial poden imitar gairebé perfectament en qualsevol cosa que fem, incloent les tasques creatives, que fins fa poc es pensaven úniques i exclusives dels éssers humans. Aquestes màquines no funcionen amb sentiments ni emocions, però sí amb algoritmes, i si som capaços de generar un que imiti perfectament la capacitat humana de crear, la màquina no tindrà límits.

Muse.net és un projecte que ens permet crear cançons originals en qüestió de segons, cosa que també és sorprenent, perquè la Intel·ligència Artificial d’aquesta pàgina no necessita de diversos dies per compondre un tema, només uns pocs segons per ajustar els seus algoritmes. Podem escollir el tipus de cançó que volem, i fins i tot barrejar la típica música de Mozart amb l’estil de Chopin. És una cosa realment sorprenent per a qui no hagi treballat molt amb aquest tipus de màquines, perquè a la fi els processos d’aquesta IA porten ja molts anys produint-se en altres camps.

musenet

La intel·ligència artificial i la música

Tot i estar envoltats de dispositius tecnològics tot el temps, i d’haver arribat a parlar amb el nostre propi telèfon, on sempre hi ha un assistent de veu disposat a ajudar-nos en tot moment gràcies a la seva intel·ligència artificial, semblava que les tasques creatives eren el límit . Quan es parlava d’aquest procés futur en què els robots es feien amb gairebé tots els llocs de treball, sempre es posava especial èmfasi a destacar que hi ha algunes tasques productives i creatives que mai podria fer un robot.

I no obstant això, el projecte Muse.Net, com tants altres relacionats amb la intel·ligència OpenAI, està demostrant que aquest tipus de processos van molt més avançats del que pensem. OpenAI és un projecte d’intel·ligència artificial desenvolupat per l’equip de Tesla, l’empresa de Elon Musk, que es va donar a conèixer per haver aconseguit derrotar als millors jugadors de l’món en un famós videojoc de trets. És una de les intel·ligències més avançades que podem trobar avui en dia, i amb el projecte de la creació de música sembla haver trencat una nova barrera.

El primer concert realitzat per intel·ligència artificial

A l’abril d’aquest 2019, Muse.net va fer un pas més enllà i es va convertir en la primera intel·ligència artificial a donar un concert en línia, a través de la plataforma Twitch. La música es generava, a més, en el moment, així que eren peces que s’escoltaven per primera vegada, acabades de sortir de forn, com qui diu. El potencial d’aquesta IA sembla infinit, perquè a més segueix aprenent, millorant i perfeccionant les seves habilitats amb el temps, cosa que deixarà de limitar el seu creixement.

La pròpia OpenAI ja ha destacat per convertir-se en una de les intel·ligències artificials més sorprenents i adaptatives, capaç d’aprendre els moviments d’un equip de DOTA2 i guanyar als millors jugadors de l’món en aquest videojoc, o també de crear els seus propis temes musicals analitzant els més populars, per mostrar-nos la seva versió del que entenem per música. Els resultats no són sempre satisfactoris, però és obvi que aquesta Intel·ligència Artificial té molts motius per posar nerviós a més d’un, ja sigui pel seu propi desenvolupament o per la possibilitat de quedar-se sense feina.